Zat besi mempunyai peranan atau manfaat yangpenting dalam pengangkutan
oksigen dari paru-paru ke tisu. Zat besi bergabung dengan oksigen di dalam
paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan.
Manfaat zat besi bagi tubuh :
1.Digunakan dalam pembuatan hemoglobin dan mioglobin.
2.Dapat mencegah anemia
3.Menormalkan imuniti
4.Meningkatkan kekebalan tubuh
5.Dapat menyembuhkan kerontokanZat besi (Fe) terdapat dalam bahan makanan hewani,
kacang-kacangan, dan sayuran berwarna hijau tua. Pemenuhan Fe oleh tubuh memang
sering dialami sebab rendahnya tingkat penyerapan Fe di dalam tubuh,
terutama dari sumber Fe nabati yang hanya diserap 1-2%.
Penyerapan Fe asal bahan makanan hewani dapat mencapai 10-20%. Fe bahan
makanan hewani (heme) lebih mudah diserap daripada Fe nabati (non heme).
Sumber terbaik zat besi berasaska makanan ialah hati, tiram, kerang,
buah pinggang, daging tanpa lemak, ayam/itik dan ikan. Kacang dan sayur
yang dikeringkan adalah sumber iron yang baik daripada tumbuh
untuk membaca makalah ini lebih lanjut.... >>
Click Here [Klik Disini]
0 komentar:
Posting Komentar