Pages

Subscribe:

Senin, 13 Januari 2014

[MAKALAH] GIZI ZAT BESI

Zat besi mempunyai peranan atau manfaat yangpenting dalam pengangkutan
oksigen dari paru-paru ke tisu. Zat besi bergabung dengan oksigen di dalam
paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan.
 
Manfaat zat besi bagi tubuh :
1.Digunakan dalam pembuatan hemoglobin dan mioglobin.
2.Dapat mencegah anemia
3.Menormalkan imuniti
4.Meningkatkan kekebalan tubuh
5.Dapat menyembuhkan kerontokanZat besi (Fe) terdapat dalam bahan makanan hewani, 
  kacang-kacangan, dan sayuran berwarna hijau tua. Pemenuhan Fe oleh tubuh memang 
  sering dialami sebab rendahnya tingkat penyerapan Fe di dalam tubuh, 
  terutama dari sumber Fe nabati yang hanya diserap 1-2%.
 
Penyerapan Fe asal bahan makanan hewani dapat mencapai 10-20%. Fe bahan 
makanan hewani (heme) lebih mudah diserap daripada Fe nabati (non heme).
Sumber terbaik zat besi berasaska makanan ialah hati, tiram,  kerang, 
buah pinggang, daging tanpa lemak, ayam/itik dan ikan. Kacang dan sayur 
yang dikeringkan adalah sumber iron yang baik daripada tumbuh

untuk membaca makalah ini lebih lanjut.... >>
Click Here [Klik Disini]

0 komentar:

Posting Komentar

Glitter Words